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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, M. A. C. Métodos para avaliação sensorial dos alimentos. 8. ed. Campinas: UNICAMP, 1993.

Biblioteca(s): Embrapa Acre.

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2.Imagem marcado/desmarcadoGONCALVES, E. B.; MORAES, M. A. C. Analises parametrica e nao parametrica para procedimentos de ordenacao em conservas de ervilhas e milho. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 1996, Pocos de Caldas, MG. Resumos... Pocos de Caldas: SBCTA, 1996. p.213, ref. 553.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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3.Imagem marcado/desmarcadoGONCALVES, E. B.; MORAES, M. A. C. Porção servida, heterogeneidade e seus efeitos em medidas sensoriais de dureza em ervilhas em conserva e biscoitos tipo aperitivo. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 20, n. 2, p. 133-137, 2000.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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4.Imagem marcado/desmarcadoGONCALVES, E. B.; MORAES, M. A. C. Porcao servida, heterogeneidade e seus efeitos em medidas sensoriais de dureza em ervilhas em conserva e biscoitos tipo aperitivo. Ciencia e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 20, n. 2, p. 13-137, 2000.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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5.Imagem marcado/desmarcadoGONCALVES, E. B.; MORAES, M. A. C. Variabilidade em avaliacoes de dureza: tamanho da porcao amostral e heterogeneidade In: SIMPOSIO IBEROAMERICANO DE ANALISE SENSORIAL, 1., 1996, Campinas, SP. Livro de resumos...Campinas: UNICAMP-FEA/ABIA/CYTED, 1996. p.53, 1996.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoCARDELLO, H. M. A. B.; MORAES, M. A. C.; CARDELLO, L. Acido ascorbico e ascorbarato oxidase em manga (Mangifera indica L.) var. Haden processada e congelada. Alimentacao e Nutricao: Sao Paulo; n.5, p. 65-75, 1993.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMORAES, I. O.; MORAES, M. A. C.; CAPALBO, D. M. F. Continuous fermentation of Bacillus thuringiensis to get agrobiologicals. In: ANNUAL CONFERENCE OF THE CANADIAN INSTITUTE OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 29., 1986, Calgary. Digest of papers. [S.l.: s.n., 1986?]. p.47-48

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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8.Imagem marcado/desmarcadoDAMÁSIO, M. A.; OLIVEIRA, J. S. de; MORAES, M. A. C. Caracterização físico-química do leite de cabra comparada com o leite de vaca. Ciência e Tecnologia de Alimentos v. 7, n. 1, p. 63-71, 1987.

Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.

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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  13/08/2023
Data da última atualização:  13/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  PEREIRA, D. G. C.; PORTUGAL, A. F.; GIUSTOLIN, T. A.; MAIA, V. M.; MEGDA, M. X. V.; KONDO, M. K.
Afiliação:  DAVID GABRIEL CAMPOS PEREIRA, Universidade Estadual de Montes Claros; ARLEY FIGUEIREDO PORTUGAL, CNPMS; TERESINHA AUGUSTA GIUSTOLIN, Universidade Estadual de Montes Claros; VICTOR MARTINS MAIA, Universidade Estadual de Montes Claros; MICHELE XAVIER VIEIRA MEGDA, Universidade Estadual de Montes Claros; MARCOS KOITI KONDO, Universidade Estadual de Montes Claros.
Título:  Litter decomposition and nutrient release in different land use systems in the Brazilian semi-arid region.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Catena, v. 231, 107345, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.catena.2023.107345
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Climate and litter quality change the dynamics of soil organic matter (SOM) in agricultural systems, directly influencing the soil biological activity and, consequently, energy and nutrient cycling. This work evaluated the dynamics of organic carbon decomposition and nutrient release in litter in three land use management systems. The study was carried out under semi-arid conditions in Minas Gerais State, Brazil, using decomposition bags arranged in a randomized block design and four replications. The treatments consisted of three land use systems (native forest, corn, and cocoa) and seven evaluation times: 0, 30, 90, 150, 210, 270, and 330 days. Was evaluated dry matter production, litter decomposition in polyamide bags, and nutrient release (N, P, K, S, Ca, and Mg). Systems with native forest, cocoa and maize had similar average monthly litter production, a fact linked to the climate conditions. While in the semi-arid climate, the full-sun cocoa system showed a sudden oscillation in relation to the organic carbon content up to 330 days, the native forest and corn systems were more balanced, whitout significant changes. The higher litter C/N ratio in relation to the native and corn systems favors the maintenance of organic C levels in the soil. K release has a similar behavior in cultivated soils and occurs more quickly when compared to the native system. Regarding the other macronutrients, the soil in the cocoa production system showed the highest mineralization. Periods o... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Saco de lixo.
Thesagro:  Cacau; Floresta Nativa; Milho; Serapilheira; Uso da Terra.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS30115 - 1UPCAP - DD
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